Kaliumsorbaat (conserveermiddel) - OGR20
Terug naar overzichtOmschrijving: Kaliumsorbaat of Potassium Sorbate is een conserveermiddel dat algemeen aanschouwd wordt als "veilig". Het is het inactieve zout van Sorbinezuur. Sorbinezuur komt van nature voor in sommige vruchten. Echter wordt bijna al het Sorbinezuur wereldwijd synthetisch geproduceerd in een scheikundige natuur identieke verbinding die gelijk is aan het molecuul in de natuur.
Kaliumsorbaat lost makkelijk op in water (tot maximum 58%), waar het wordt omgezet in Sorbinezuur of Sorbic Acid. Het is geen breed inzetbaar conserveermiddel, en kan daarom best gecombineerd worden met andere conserveermiddelen. Het is het meest werkzaam bij een lage pH (zie tabel). Om nuttig te zijn moet de pH van de formulering dus zo laag mogelijk zijn. Een optimale pH is 4,4 (70%). Sorbinezuur werkt zeer goed tegen schimmels, minder tegen gist en niet goed tegen bacteriën.
Het is een onverzadigd vetzuur en dus onderhevig aan oxidatie. Het gebruik van een antioxidant zoals Tocopherol is daardoor aanbevolen. Let op voor UV-licht gevoeligheid, waardoor het wat gaan vergelen in een oplossing.
pH | % actieve Sorbinezuur |
3 | 98 |
4 | 85 |
5 | 37 |
6 | 5,5 |
7 | 0 |
Bestellers van onze grondstoffen kunnen we ook advies geven i.v.m. het wettelijk verplicht microbiologisch testen (voor een betaalbare prijs) alvorens uw eigen crème op de markt te brengen.
Aanbevolen dosering: 0,1% tot 0,5%
Zuiverheid: Het is een food grade product, maar wordt door ons enkel verpakt en verkocht als cosmetische grondstof.
De 25 kg verpakking is verpakt op food grade niveau.
Bewaaradvies: Koel, droog en uit de buurt van hitte en licht.
INCI: Potassium Sorbate of Kaliumsorbaat
Groothandel Kaliumsorbaat conserveermiddel:
Bulk: 200 kg - 1.000 kg