Koriander
Botanisch: coriandrum sativum L.
Familie: apiaceae
Gebruikt deel: de vrucht
Koriander is een eenjarige plant, die oorspronkelijk uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten komt. Het is een zeer oud kruid dat al duizenden jaren gebruikt wordt in de keuken en in de geneeskunst. De naam is afgeleid van het Griekse “koris” of luis, omdat er een zekere overeenkomst zou zijn tussen de geur van korianderblad en die van beddeluizen.
In de Europese keuken wordt korianderblad helemaal niet gebruikt en het zaad bijna uitsluitend in gerechten “à la greque”. In de Noordafrikaanse en Oosterse keuken is koriander een basiskruid. Het is o.a. een onmisbaar onderdeel van currypoeders.
Eigenschappen – indicaties: Bactericide – parasiticide – pijnstillend – spijsverteringsstoornissen, algemeen – aerofagie – eetlustopwekkend – maagmiddel – winderigheid – afrodisiacum – astenie – stimulans: algemeen, geheugen - koorts
Gebruik: Verstuiven – bad – massage - inname
Emotioneel:
Negatief: conservatisme – vastzitten aan het verleden
Positief: loslaten - kracht
Samenstelling: Terpineen – paracymeen – limoneen – linalol – geranyl-acetaat – kamfer – coumarines