Knoflook
Botanisch: allium sativum L.
Familie: lilaceae
Gebruikt deel: de knol
Oorspronkelijk komt knoflook uit Azië. Al in het Oude Egypte werd het gekweekt rond de Middellandse Zee. Nu wordt het zowat overal gekweekt waar het voldoende warm is. Dit bolgewas verkiest een lichte en goed doorlatende bodem.
Knoflook bevordert niet alleen de gezonheid, maar zou, naar wordt beweerd, ook de strijdlust aanwakkeren. De romeinse soldaten aten het voor ze ten strijde trokken en de hanen kregen knoflook op het menu voor het hanegevecht.
In de keuken, en vooral in de zuiderse keuken, is knoflook waarschijnlijk de meest verspreide kruiderij. Het wordt verwerkt in soepen, salades, vleesgerechten, visgerechten, stoofschotels, bij groentebereidingen, op brood...
Eigenschappen – indicaties: Bactericide – parasitiside – krampstillend – astma – emfyseem – expectorans – pneumonie – kinkhoest – luchtwegenaandoeingen – atherosclerose – circulatiestoornissen – diarree – digestivum – dysenterie – winderigheid – aandoeningen van het uro-genitale stelsel – blenorroe – diureticum – nierstenen – cortison-like – artritis – jicht – reuma – spiertonicum – astenie – cholesterolverlagend – oedemen – griep – koorts - antitumoraal
Gebruik: Inname
Opgelet: het gebruik van knoflookolie brengt een alles doordringende lookgeur met zich mee, die via de longen geëlimineerd wordt.
Emotioneel:
Negatief: extreme crisissituaties
Positief: versterkend
Samenstelling: Diallyl-disulfide – diallyl-trisulfide