Basilicum
Botanisch: ocimum basilicum L.
Familie: labiatae
Gebruikt deel: de plant
Basilicum is afkomstig uit het Verre-Oosten, en bereikte onze contreien in de 16de eeuw. In India is basilicum (in dit geval ocimum sanctum L.) bekend onder de naam Tulsi. De Hindoes beschouwen dit als ee ndermate heilige plant, dat de Engelsen ter vervanging van de Bijbel Tulsi gebruikten om de Hindoes een eed te laten afleggen. Tot op heden wordt overal in de omgeving van Vishnoetempels tulsi gekweekt.
De naam basilicum zou zijn afgeleid van het Griekse balileus, wat koning betekent. Een koninklijk kruid dus. Volgens een andere legende is de naam basilicum afkomstig van de basilik, een draak die zo kwaadaardig was dat zijn blik kon doden. Basilicum zou hiertegen een tegengif zijn.
De traditionele Italiaanse minnaar draagt een basilicumtakje in zijn haar, om aan te geven dat hij van plan is met zijn geliefde te trouwen.
Basilicum was niet altijd populair: de Franse arts Hilarius meende dat, alleen al door aan basilicum te ruiken, een schorpioen in de hersenen kon geboren worden.
Het is een eenjarige plant die van warmte houdt en absoluut geen vorst verdraagt. In tegenstelling tot de andere lipbloemigen, die onder moeilijke levensomstandigheden aan smaak winnen, verliest basilicum haar fijne smaak, indien ze niet in ideale omstandigheden kan groeien.
In de zuidelijke keuken wordt zeer veel gebruik gemaakt van basilicum, vooral dan in combinatie met tomatengerechten. In de fytotherapie wordt basilicum maar zelden gebruikt.
Eigenschappen – indicaties: Bactericide – fungicide – krampstillend – ontstekingwerend – angst – depressie – duizeligheid – kalmerend – nerveuze astenie – migraine – oververmoeidheid – nerveuze slapeloosheid – zenuwtonicum – anosmie – luchtwegenaandoeningen, algemeen – verkoudheid – bronchitis – spataders – aerofagie – digestief – gastritis – ingewandskrampen – maagmiddel – nerveuze dyspepsie – obesitas – constipatie – braken – virale hepatitis – prostatitis – emmanogum – bijnierschors: tonicum – polyartritis
Gebruik: Verstuiven – bad – massage – inname
Emotioneel:
Negatief: faalangst, doemdenken
Positief: kracht, begrip, vooral in overgangssituaties
Samenstelling:
Pineen – linalol – eugenol – 85% methyl-chavicol – methyl-eugenol – fenchylacetaat – linalyl-acetaat – 1,8-cineol – kamfer
Uiterlijk: een kleurloze of lichtgele vloeistof met een licht zoete anijsachtige geur.
Vluchtigheid: boventoon
Goed te combineren met: bergamot, geranium, lavendel, pepermunt, rozenhout, scharlei.