Elatteria cardamomum L.
Nederlands: kardamon
Familie: zingiberaceae
Gebruikt deel: de vrucht
Kardamon is een grote overblijvende stuik, met grote, lancetvormige bladeren, familie van de gember, die bijna drie meter hoog wordt. In het wild komt kardamon nog voor in Zuidindische regenwouden. Vandaag de dag wordt kardamon in zowat alle tropische streken gekweekt. De grootste kardamon-verbruikers zijn de Zweden (in gebak) en de Arabieren (als smaakmaker in koffie).
Eigenschappen – indicaties: Bactericide – krampstillend – bronchitis – espectorans – hartpijn – tonicum – aerofagie – colitis – maagmiddel – winderigheid – spijsverteringsstoornissen - kanker
Gebruik: Verstuiven – bad – massage - inname
Emotioneel:
Negatief: faalangst
Positief: moed
Samenstelling: Α-terpineen – limoneen –sabineen – linalol – α-terpineol – borneol – 35% terpenyl-acetaat – 45% 1,8-cineol